Pagina's

maandag 30 december 2013

Vuurwerkzones

 Twee derde van de Nederlanders wil dat vuurwerk alleen nog door gemeenten wordt afgestoken met Oud en Nieuw en niet meer door de gewone burger. Ze hebben genoeg van de verwondingen en de overlast.
                Maar een derde zegt: het is traditie. En kom niet aan onze tradities, zegt het nuchtere Nederlandse volk. En ik zeg: als de gemeente vuurwerk afsteekt dan is er toch nog steeds ruimte voor de traditie. Of ben ik nou gek? Niet zo’n strek argument dus.     
                Het tweede argument, uit de Tweede Kamer afkomstig, is dat als je vuurwerk verbied het in de illegaliteit beland en het daardoor alleen maar zwaarder en duurder zal worden. Daar heeft Nederland wat mee, met die illegaliteit. Drugs moeten openbaar, seks moet openbaar en dus moet vuurwerk ook maar openbaar. Want blijkbaar valt dat op precies dezelfde lijn. Geen drugs, seks en rock ’n roll. Maar drugs, seks en vuurwerk. Want ja, de polonaise is natuurlijk geen rock ’n roll. En dus maken wij er maar vuurwerk van.
                Of je nu voor of tegen bent (en ik ben tegen vuurwerk) vuurwerk krijg je toch. Of het nu door professionals wordt gedaan of door de amateur die een eenjarig avontuurtje beleefd en het het volgende jaar moet afsteken met een hand.
                En kijk, als je het illegaal maakt heeft het ook nog een voordeel, namelijk, je ziet gelijk wie er illegaal heeft afgestoken of niet: degene met een ledemaatje minder.
                Sommige gemeenten bieden nog een optie. Een vuurwerkvrije zone. Bijvoorbeeld bij een bejaarden tehuis. Goed idee. Zo lijkt het. Maar dat betekend dat je dus ook zones hebt waar speciaal vuurwerk afgestoken mag worden. Een zone waar je onbelemmerd je ledematen mag verliezen of je nu die van je buurman meeneemt of niet, dat maakt niets uit, het mag allemaal in de vuurwerkzone.
                Ik stel mij een soort oorlogsslagveld voor waar de ledenmaten met regelmaat de lucht in gaan om even later weer neer te storten op de aarde en een veld ontstaat bezaaid met afgeschoten handen en voeten en oren en ogen en neuzen en plukken haar en wat je graag nog meer kwijt wilt.
                Maar als we dit instellen, en dit doen we met de reden dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze doen, dan wil ik daar wel het volgende aantoevoegen. Als we dan toch zo verantwoordelijk en volwassen zijn, dan moet je ook je eigen rotzooi opruimen. Dus handjes van de vloer, mensen.

                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees graag ook jouw mening