Pagina's

vrijdag 6 september 2013

Het voltooid deelwoord verdwijnt

Ik heb gefietst. Ik heb gehoord. Ik heb gesnoept. Het voltooid deelwoord is op zijn retour. De huidige generatie kinderen zal over pak hem beet veertig jaar niet meer weten wat het voltooid deelwoord is.
                De reden hiervoor is de verandering in het taalgebruik. Noem het verloedering, noem het verbetering, het feit is dat de Nederlandse taal veranderd. Mede door de digitale revolutie.
                Maar ook onze oude vertrouwde televisie werkt hieraan mee. Zo zei Tommie van de week in Sesamstraat: ‘heb jij hiervan zitten te snoepen?’ En ook Lot deed hieraan mee: ‘jawel, ik zie het. U hebt ervan zitten te eten.’
                Moet dit niet heb jij hiervan gesnoept of ervan gegeten zijn? Kunnen we dit nog correct Nederlands noemen? Over veertig jaar waarschijnlijk wel.
                De huidige jongeren groeien op zonder weet van het voltooid deelwoord. Het vd zal voor hen straks klinken, zoals taal uit de 15e eeuw voor ons nu klinkt.
                Zelfs de Prinses der Nederlanden, Amalia, is onderhevig aan deze ontwikkeling.
                Dit jaar zal haar vader voor het eerst de troonrede op Prinsjesdag uitspreken. Ook de Koning spreekt heel anders dan zijn moeder dat deed. Wat weer een grote verandering in het voorlezen van de troonrede zal laten zien. Maar bij onze kleine Amalia zal in het verschil een revolutie weerklinken.
                ‘Leden van de Staten-Generaal. De begroting die de regering u vandaag zit aan te bieden, heeft betrekking op een bijzonder tijd. De groei van de economie zit wereldwijd achter te blijven bij de verwachtingen. Nederland, met zijn open en internationaal georiĆ«nteerde economie, zit door dit alles bijzonder getroffen te worden. Grote en kleine bedrijven zitten hiervan de gevolgen te ondervinden. Het is extra zorgelijk wanneer jongeren na hun opleiding geen werk kunnen zitten te vinden.’
                Maar ook onze minister-president zal niet ontkomen aan de taalhervorming. Over het terugdringen van het begrotingstekort naar 3%: ‘het goede nieuws is dat we de 6 miljard volgens de commissie gaat zitten te halen. We hebben ons in het regeerakkoord zitten te baseren op een Stabiliteits- en Groeipact. Maar je loopt altijd het risico dat je het toch niet gaat zitten te halen.’
                Het is misschien wat eentonig om in iedere zin het woord zitten te gebruiken, maar dit zou je kunnen vervangen door lopen. Wat gelijk iets meer activiteit uitstraalt.
                Dit is taaltoekomst van Nederland.
                Ik ga me maar vast zitten voor te bereiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees graag ook jouw mening